“Sociale verschillen en buitenshuis eten
in België in de 19e eeuw”
in België in de 19e eeuw”
Lezing door
em. prof. dr. Peter
Scholliers
De negentiende eeuw is de eeuw van scherpe
tegenstellingen die tot vandaag sporen nalaten. Industrialisatie, urbanisatie
en individualisering creëren klassen met tegengestelde belangen. Ondernemers,
financiers, handelaars en ambtenaren leven in een andere wereld dan
fabrieksarbeiders, kleine bedienden en keuterboeren. Zij eten bijvoorbeeld
volkomen verschillend. De lezing legt deze verschillen bloot met bijzondere
aandacht voor buitenshuis eten, en stelt dat sociale verschillen perfect kunnen
worden gemeten door te onderzoeken wie wat waar en wanneer buitenshuis at.
En dat tot vandaag.
Deze
boeiende lezing wordt gegeven door em.
prof. dr.
Peter Scholliers:
- Als professor aan de VUB verrichtte hij jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van arbeid, consumptie en voeding in Europa vanaf circa 1800.
- Momenteel werkt hij als wetenschappelijk medewerker bij FOST (Social & Cultural Food Studies) van de VUB.
- Hij is de auteur van ‘Arm en rijk aan tafel: tweehonderd jaar eetcultuur in België’, een standaardwerk voor velen en van ‘Buitenshuis eten in de Lage Landen sinds 1800’.
- Meer informatie over zijn publicaties en activiteiten kan je vinden via: https://www.vub.be/profiel/peter-scholliers.
Dinsdag 26 november 2019 van 19 uur tot 21 uur 30
12 € per persoon (student onder 25 jaar en leraar: 8 € ipv
12 €)
(een hapje met koffie, thee of bier is
inbegrepen in de prijs
+ inkom vanaf
18 uur van expo “Armzalig en rijkelijk eten: ongelijkheid en
vernieuwing van de Belgische eetcultuur tijdens de 19e eeuw”)
Waar: zaal Harmonie te Merchtem (Stoofstraat 25-27, 1785 Merchtem)
Inschrijven via rebekkasboudoir@gmail.com.
Meer info via 0478/53.15.61
na 18 uur.
rebekkasboudoir.blogspot.be
Reacties
Een reactie posten